Cum îți dai seama că românul e prost?

Imagine
Am așteptat (destul de mult totuși) să treacă tot balamucul cu evaluarea națională, bacul și, bineînțeles, să termin și eu cu examenele și licența ca să mai scriu pe blog.  Întâmplările din ultima vreme m-au făcut să realizez că suntem o nație de proști și că ne merităm soarta. Evaluarea națională și examenul de bacalaureat sunt printre cele mai importante examene ale vieții, conform spuselor... tuturor. Evaluarea trebuie să o iei cu o notă mare ca să intri la un liceu bun (că altfel nu poți învăța), iar bacul trebuie să îl iei ca să... nu știu, completați voi. :) Evaluarea națională Subiectul discuției de astăzi nu se axează pe profesori, pe stat sau pe sistemul de învățământ, ci pe elevi și părinți, îndeosebi pe cei din prima categorie. Vina părinților? Nu au fost în stare să fie cu ochii pe odraslele lor, să îi încurajeze și să îi împingă de la spate, să fie oleac' mai severi în ceea ce privește învățatul (pentru ca atunci când ești adolescent, ai nevoie de toată

Pentru prima dată - partea a III-a

Lucrurile au decurs așa o perioadă, până prin ianuarie deja devenise o rutina, pe care Matei o aștepta cu nerăbdare. Nu stătea cu ea pentru sex, în niciun caz, stătea cu ea pentru că o iubea, iar în tot acest timp, nu s-a gândit niciodată că ea când pleacă de la el, se duce la iubitul ei și împart aceleași momente împreună. Pot spune că era atât de orbit de dragostea ce i-o purta, încât nu îl deranja faptul că făcea aceste lucruri și cu altcineva. Dar, ca toate lucrurile bune, la un moment dat se sfârșesc. În ultima perioadă, Maria începuse să ia anticoncepționale pentru o problemă medicală, dar era spre binele lui Matei, pentru că așa nu își mai făcea probleme cu iubitul acesteia, care încerca să o lase însărcinată. Astfel, după prima lună de pastile, Maria ajunge la acea pauză de 7 zile. În acea seară totul a fost normal, sexul bun, discuțiile la fel, dar pe Matei îl rodea ceva, așa că o întrebă pe Maria "Auzi, de ce nu mă lași să termin și eu înăuntrul tău?", Maria îi răspunde pentru că nu vrea, acesta nu se mulțumește cu răspunsul Mariei și continuă să insiste. Până la urma, Maria îi explică că, cu o seara în urmă, a avut parte de niște acțiune împreună cu iubitul ei, iar acesta a terminat în ea și e posibil să fi rămas însărcinată, de asta nu vrea să termine și Matei, pentru că dacă cumva ar fi rămas și copilul ar fi fost al iubitului ei, aceasta ar fi rămas definitv cu el, fără alte complicații sau relații pe lângă.

Matei, auzind acestea și spunându-i că o iubește și că nu ar putea să stea departe de ea, începe să o certe pentru faptul că e iresponsabilă și nu se protejează, reușind să strice seara și să o facă pe Maria să îi spună urmatoarele lucruri: "Eu nu te pot iubi pe tine așa cum mă iubești tu, nu țin în acel mod la tine. Te rog, du-mă acasă". Matei, înfuriat, dar mai mult trist, se duce la geam, își aprinde o țigară și parcă lumea lui se prăbușea încet peste el. Nu mai era nimic în jurul său, tot ce îi răsuna în cap erau acele vorbe cu "Nu te iubesc" și "Du-mă acasă", așa că după ce și-a terminat țigara, a condus-o pe Maria acasă, pe același drum care acum părea a fi cel mai lung.


Era distrus, plânsese din momentul în care a lăsat-o pe Maria la colțul blocului până când a ajuns acasă în patul său. Tot ce deținea el era atins de către ea, haine, pat, pisici, perne, prosoape. Oriunde se uita, își aducea aminte de clipe petrecute împreună cu ea. Singura persoană care a ieșit la ora 4 dimineața să vadă cum se simte a fost mama lui Matei, care mereu i-a purtat de grijă, l-a strâns în brațe și l-a lăsat să plângă pe umărul ei, șoptindu-i: "Totul va fi bine, copile, e doar o pasă proastă, știu că doare, dar așa e viața, trebuie să fii tare, ne avem doar unul pe altul de la bun început și așa va fi o perioadă, până îți vei găsi pe cineva care să te aprecieze pentru cine ești". 

Da, Matei a fost crescut doar de mama sa, pentru că bătrânul său tată și-a luat tălpășița prea devreme din cauza băuturii și a bătăilor ce i le aplica mamei sale. Rudele lui Matei sunt răspândite prin lume, în orașul său nu sunt decât una sau două care se văd foarte rar... și cam atât. Fiind și fost dependent de droguri/dealer, Matei renunțase la prieteni de câțiva ani pentru a se putea lăsa, deci singura persoană din viața lui, era mama sa. Dar să trecem peste aceste detalii.

Următoarea zi, intrând în tura de noapte, ajunge la muncă la ora 19:00 și intră pe unde lucra Maria. Trece pe lânga ea, prinvind-o cu ochii înlăcrimați, și se duce la postul sau. În decursul acelei nopți, se duce la ea și îi spune să iasă afara cu el. Voia să știe dacă într-adevar s-a terminat totul sau pur și simplu a fost o chestie de moment. Ajunsi afară, într-un loc întunecat, cu puțină lume, se uită le ea și o sărută. Maria nu a dat niciun semn că nu e de acord cu ceea ce se întamplă, ba din contra, l-a luat pe Matei în brațe și l-a strâns tare, acesta întrebând-o în acel moment "Și acum ce facem?", la care Maria nu a avut niciun răspuns, doar a oftat și a continuat să-l țină în brațe. După o scurtă perioada, cei doi reintră veseli la locurile lor de muncă, doar că Matei mai rămâne puțin pe la Maria. 

Cei doi discutaseră de o posibilă mutare a Mariei de la iubitul ei, o ajuta să își caute o chirie decentă și ar fi vrut să îi spună că a găsit niște oferte, iar când are timp, să treacă să le vadă. Doar că seara respectivă avea un final neașteptat. De nicăieri apare iubitul Mariei și se prezintă "Salut, sunt Andrei, iubitul Mariei, dar presupun că știai asta deja." Îl lovește pe Matei cu palma pe spate, ca și când l-ar fi felicitat pentru ceva anume. Maria era înspăimântată, se vedea în ochii ei, iar Matei... Matei aștepta de mult momentul ăsta, să se termine totul, să aibă povestea lui o finalizare, fie că va fi in favoarea lui sau nu. Doar că ce a urmat nu a fost deloc ceea ce s-ar fi asteptat Matei să audă. În momentul în care Andrei a luat-o la întrebări pe Maria, aceasta i-ar fi spus că Matei are o prietena de fapt și că ei sunt doar amici și o consola prietenește, într-o durere de-a ei. În momentul în care Andrei i-a spus Mariei să-și strângă lucrurile când ajunge acasă și să plece, aceasta s-a rugat de el să îi ofere timp să își găsească o chirie, că nu are unde să se ducă cu toate lucrurile, ea fiind din alt oras.


Lui Matei nu îi venea să creadă că ea nu vrea sa recunoască și că trage de Andrei să nu o dea afara, ca și când lumea ei s-ar fi prăbușit. În acel moment, Matei a realizat că într-adevar, poate are și Maria sentimente pentru el, dar mai mult ca sigur avea sentimente și pentru Andrei.

Să vi-l descriu puțin pe Andrei. Un bărbat în pragul vârstei de 30 de ani, cu un apartament achiziționat prin Prima casă, mașină la scară, Audi chiar, și un salariu lunar de cca. 3000 Ron. De 3 ori mai mult decât ce câștiga Matei. Acum, pe Matei mereu l-au pus în umbră câștigurile lui Andrei, pentru că ceea ce el îi oferea Mariei într-o zi, Matei ar fi trebuit să strângă cureaua câteva săptămâni, poate chiar o lună, ca să poată face același gest. Și nu știa ce anume ar  face Maria cu el dacă ar pleca. Dacă s-ar putea reacomoda cu o viață moderată, fără excese și cheltuieli fără rost.

Dar să revenim. În acea seara, totul s-a terminat. Maria îi spusese lui Matei că îl va suna în dimineața următoare să îi comunice decizia luată. Matei era sigur pe el și știa că pe el îl va alege. Atunci când telefonul i-a sunat dimineața, tonul pe care Maria i-a vorbit nu suna deloc a bine. "Bună, stii, am ajuns la o decizie. Am stat aseară și m-am gândit bine și mi-am dat seama că de fapt îl iubesc pe Andrei și că ar fi mai bine dacă nu ne-am mai vedea deloc, că nu vreau să mă mai influențezi cumva". După spusele acesteia, Matei și-a pierdut cumpătul, știa că Maria minte. Cum poate cineva la care nu ții să te influențeze cumva? Cum poate ea să spună că a realizat peste noapte că îl iubește pe Andrei? Minciuni, numai minciuni, dar era hotărât să îi respecte decizia de a nu se mai implica deloc.

Matei a plecat în concediu pentru 8 zile în Brașov, la niște prieteni de-ai săi, unde a încercat să se liniștească, ca să fie apt de munca în continuare. Nu a reușit, pentru că s-a pus pe fumat iarba ca să-și limpezească mintea și să poata dormi. Dar ca orice drog, te ia în funcție de starea ta de spirit, care era una bună, fiind înconjurat de amici. Toate până în a doua dimineață în Brașov, când fumând un cui și uitându-se prin telefon, a dat de poze cu Maria și filmulețe cu aceasta. Fiind fumat, starea sa de tristețe s-a amplificat exponențial, atât de mult încât și-a luat bagajele și s-a întors acasă.


Au trecut 3 săptămâni, poate o lună, timp în care Matei își revenea din ce în ce mai mult, ba chiar începuse să discute și cu alte fete. Până într-o zi, mai exact pe 14 Februarie, când știind că Maria l-a mințit când i-a spus că încă îl iubește pe Andrei, se gândea că poate nu o să îi ofere nimeni nimic de Valentine's Day, așa că i-a desenat un fluturaș, pe care i l-a lăsat pe pupitrul unde lucra aceasta. În cursul acelei zile, îi sună telefonul. Ce să vezi, era Maria. Acesta se bucură pe de o parte, dar nu voia să îi dea ei de înțeles asta, așa că raspunde, discută, glumesc și ajung să se vadă din nou la muncă.

Matei când o vede, direct încearcă să o sărute, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Ce-i drept, sentimentele sale pentru Maria au fost mereu aceleași, indiferent cât de mult l-a rănit sau cât de rău ar fi fost. Pentru Maria, totul era un șoc, ea se astepta la ceartă și cuvinte grele, nu la sărutări și vorbe dulci. Dar zilele au trecut și au ajuns din nou să se vadă pe ascuns, de data asta fără să mai petreacă timp pe la locul ei de munca. Au ajuns din nou în pat, doar că acum, Matei era hotărât să nu mai facă aceleași greșeli ca în trecut. Maria își schimbase comportamentul față de el, era mai ascultatoare, îi făcea poftele, îl intreba cum se simte, parcă se inversaseră rolurile, ba chiar i-a spus și că îl iubește.

Toate bune, până pe data de 12 Martie, când dimineața îl sună Maria:

"- Bună, dormeai?
- Da, dar spune, ce s-a întâmplat?
- Păi, mai ții minte ce nu-ți doreai tu să se întâmple?
- Să nu rămâi însărcinată cu el? 
- Nu.
- Să te ceară de soție?" 

... și se făcu liniște pentru câteva secunde, la care ea confirmă că acela era răspunsul corect. Lui Matei nu îi venea să creadă, era a doua oara când începuse să îi caute chirie și a doua oară când ea îl pune într-o situație de genul. După câteva cuvinte grele și câteva țipete, se calmează și îi propune să rămână totul ca până acum și să vadă ce se întâmplă. Maria a fost de acord, iar până astazi, situația lor rămâne neschimbată. Ea logodita, el trăind într-o incertitudine cruntă.

Sfârșit.

PARTEA I
PARTEA A II-A

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare către EL

Dominația creierului

Jocuri cu bile