Cum îți dai seama că românul e prost?

Imagine
Am așteptat (destul de mult totuși) să treacă tot balamucul cu evaluarea națională, bacul și, bineînțeles, să termin și eu cu examenele și licența ca să mai scriu pe blog.  Întâmplările din ultima vreme m-au făcut să realizez că suntem o nație de proști și că ne merităm soarta. Evaluarea națională și examenul de bacalaureat sunt printre cele mai importante examene ale vieții, conform spuselor... tuturor. Evaluarea trebuie să o iei cu o notă mare ca să intri la un liceu bun (că altfel nu poți învăța), iar bacul trebuie să îl iei ca să... nu știu, completați voi. :) Evaluarea națională Subiectul discuției de astăzi nu se axează pe profesori, pe stat sau pe sistemul de învățământ, ci pe elevi și părinți, îndeosebi pe cei din prima categorie. Vina părinților? Nu au fost în stare să fie cu ochii pe odraslele lor, să îi încurajeze și să îi împingă de la spate, să fie oleac' mai severi în ceea ce privește învățatul (pentru ca atunci când ești adolescent, ai nevoie de toată

Examenul de bacalaureat și evaluarea națională

- chiar atât de greu sunt de promovat?

Am așteptat să văd măcar rezultatele parțiale pentru a începe să scriu la acest articol. Am urmărit reacțiile elevilor, dar și subiectele care s-au dat.

Bă copii, puneți mâna și învățați și nu vă mai plângeți atât că e greu, că e mult, că e nu știu ce! Atât timp cât nu învățați citiți (măcar în timpul ultimului an) și lăsați toată materia pe ultima lună, mergând pe ideea că "mai e timp", normal că nu veți fi în stare să promovați.

Examenul de bacalaureat, pentru că aici este marea problemă, este probabil cel mai ușor examen peste care am dat cu toții. Anul acesta, aproximativ 60% dintre elevi au reușit să promoveze, cu 4% mai mult decât în anul precedent. Wow, cât de mult am putut să progresăm... NOT!

Examenul de bacalaureat


Subiectele


Subiectele au fost prea ușoare! De fapt, cu cât trec anii, acestea vor fi din ce în ce mai facile, pentru a putea promova orice idiot... numai că acești copii nu vor deloc să învețe și aruncă vina în stânga și în dreapta: ba că programa e grea, ba că profesorii nu știu să predea, ba că sistemul educațional e de căcat, însă ei nu învață nici în ruptul capului. 

Vă plângeți de matematică, că subiectele sunt grele, dar ați încercat să rezolvați, zi de zi, măcar câte o variantă? Măcar subiectul I și II? Noi, românii, îl luam pe "Nu știu" în brațe de fiecare dată când întâmpinăm greutăți în viață, însă nu obișnuim să ne rezolvăm problemele, sperăm că se vor rezolva singure, că "Ne ajută dumnezeu". Pe dracu' vă ajută.

M-am uitat și eu peste subiecte la mate și română (că astea fac probleme în general), iar la mate ÎNCĂ știam să fac de cel puțin 6-7, deși nu am mai pus mâna pe materie de liceu de un an de zile. La matematică trebuie doar să înveți bazele pentru a promova. Iei ușor 6.

"Nu ne-am așteptat să pice poezie!". Eh, nu, dar ce dracu' v-ați fi așteptat să vă pice? Poeziile nu erau în programă? Nu trebuia să le învățați? La fel a fost și anul trecut, la mine, când ne-a picat modernismul. Mulți se așteptau să pice comedia, că așa era vorba pe net, cam cum a fost și acum. Nu cred că la examen s-au dat subiecte pe care să nu le fi învățat... mă rog, teoretic. V-a picat Eminescu, niște poezii geniale ce a putut scrie omulețul ăsta, iar voi vă plângeți...

bac 2014

Camerele de filmat


De când s-au introdus aceste camere, adevăratul nivel al educației din țara noastră a ieșit la suprafață. Dacă până atunci se dădeau diplome de bac pe bandă rulantă, acum treaba merge mai greu. Nu zic că frauda a încetat, însă este mai dificil acum să faci acest lucru.

Și ăsta cică ar fi un motiv pentru care elevii nu iau bacul, că nu se pot concentra. E, na. Că nu se pot concentra să copieze, sau cum? Dacă înveți, nu mai ai treabă cu nicio cameră de filmat, te focusezi pe ceea ce trebuie să scrii, nu mai ai timp să faci alte lucruri. :) Așa că... introducerea camerelor nu ne afectează cu nimic, dimpotrivă, ne ajută să vedem realitatea, ne ajută să aflăm cât de analfabeți suntem. 

Lumea online


Bă, ce oameni răi sunteți voi, ăștia care vă plângeți că de ieri și până astăzi sunt numai postări cu "Am luat bacu' cu nu știu cât", ați uitat cum am fost și noi atunci când l-am luat? Eram fericiți că am trecut peste un hop, așa sunt și ei. În felul ăsta, îți anunți toate neamurile și toți prietenii, fără să fii nevoit să răspunzi la 50 de apeluri în ziua când ai aflat rezultatul, te poți bucura în liniște... sau în gălăgie, împreună cu foștii colegi. :))


Evaluarea națională


Aici nu am prea multe de spus pentru că nu sunt chiar la curent cu ce se întâmplă, însă aceeași situație se aplică și aici: copiii nu învață, părinții dau vina în stânga și-n dreapta: "Păi dacă mami zice că e vina lu' Ponta, eu de ce să mai învăț?"

Și aici mi s-au părut subiectele destul de accesibile. Mi se pare penibil să nu fii în stare să treci un examen la română, care e limba ta MATERNĂ, și unul la matematică, calcule elementare, mai ales că faci materiile astea în fiecare zi aproape, timp de patru ani de zile! E imposibil să nu îți rămână ceva în cap, chit că ești atent, sau nu, la ore.

Totuși... avem nevoie și de oameni care să dea la sapă, nu doar de șefi. Trist este faptul că școlile de arta și meserii au fost desființate. Nu toată lumea are capacitatea și cheful, mai bine zis, de a învăța într-un liceu. SAMurile erau ideale, se punea accentul pe practică, terminai școala și ieșeai cu o calificare într-un anumit domeniu. Acum, în liceele tehnologice se face cam aceeași materie ca și în cele teoretice, diferența fiind câteva ore de practică și multe module.

Admiterea la facultate


Cum ar arăta admiterea perfectă pentru mine? Simplu. Nu aș da un examen prea complicat, unde ar trebui să stai și să înveți cinci cărți, aș da un test de gramatică și vocabular, matematică elementară (d-aia din generală) și un test de cultură generală din geografie, istorie și economie. Noțiuni simple, pe care oricine ar trebui să le cunoască. Atât. Și aș pune și o notă minimă de intrare, asta ca să nu facă toți proștii facultate. 

Examenul de bacalaureat - degeaba


Acest examen al maturității, cum este numit de mulți oameni, nu este relevant deloc, nu măsoară ceea ce se dorește a se măsura, adică performanța sau gândirea liberă, imaginația, ci cantitatea de materie pe care o poți toci. Unii sunt norocoși, alții nu.

Examenul ce tocmai l-ați dat vă pregătește pentru ceea ce urmează după, la facultate, în sesiune, unde timp de o lună de zile stai și înveți la n materii - depinde cât de norocos ești, eu am avut doar 5 examene în fiecare sesiune, dar foarte grele -, materii pe care le faci o dată pe săptămână. Aici d-abia intervine greul, nu bacul.

Problema cea mai mare în țara noastră este că cei de la conducere preferă cantitatea, în locul calității, tocmai din acest motiv sunt subiecte din ce în ce mai ușoare, pentru a promova lumea! E destul de trist când te gândești că probabil doar 20% dintre cei care au promovat examenul, au avut medii de peste 8... 

Nu m-aș mira ca peste câțiva ani, să fie un exercițiu la subiectul I de bacalaureat de forma X+5=10. Oh, stai... deja e! Știți cum e, cu cât ești mai needucat, cu atât ești mai ușor de controlat! :)

Facebook page: deyush

Comentarii

  1. Desi sunt de acord cu tine, consider ca un examen de admitere mai usor ar aduce o inflatie de valori in facultati, intrucat ar putea sa fie trecut de mai multa lume. In facultati ar trebui sa primeze calitatea, nu cantitatea. In rest, excelent articol, mult succes in continuare. Ai o gandire buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru feedbackul pozitiv!

      Vorbeam cu un amic și m-a întrebat despre acel examen pe care l-aș da pentru a intra în facultate. I-am zis că aș prefera să rămân cu 5 studenți în facultate, dar acei studenți știu că vor fi cei mai buni, iar diplomele de licență vor avea valoare, în sfârșit!

      Cât despre subiecte la examen, nu m-am gândit chiar cum ar arăta, însă acesta nu ar fi putut fi promovat de orice cretin. ^_^

      Ștergere
  2. Nu esti cam ipocrita? Prietenul tau a dat BAC-ul de 3 ori pana sa reuseasca sa il ia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Chiar în halul ăsta te plictisești încât să cauți TRECUTUL PRIETENULUI MEU?
      2. Dă, coae, comentariu fără anonim.
      3. Sunt cu el de șapte luni, când a luat bacul nu-l cunoșteam. Măcar el l-a luat, nu ca mulți alții.
      4. Nu îi știi trecutul, așa că taci și vezi-ți de treaba ta!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Pentru orice greșeală de scriere, sfat, reclamație sau plângere, așteptăm comentarii! Vă mulțumim!

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare către EL

Jocuri cu bile

Dominația creierului