Cum îți dai seama că românul e prost?

Imagine
Am așteptat (destul de mult totuși) să treacă tot balamucul cu evaluarea națională, bacul și, bineînțeles, să termin și eu cu examenele și licența ca să mai scriu pe blog.  Întâmplările din ultima vreme m-au făcut să realizez că suntem o nație de proști și că ne merităm soarta. Evaluarea națională și examenul de bacalaureat sunt printre cele mai importante examene ale vieții, conform spuselor... tuturor. Evaluarea trebuie să o iei cu o notă mare ca să intri la un liceu bun (că altfel nu poți învăța), iar bacul trebuie să îl iei ca să... nu știu, completați voi. :) Evaluarea națională Subiectul discuției de astăzi nu se axează pe profesori, pe stat sau pe sistemul de învățământ, ci pe elevi și părinți, îndeosebi pe cei din prima categorie. Vina părinților? Nu au fost în stare să fie cu ochii pe odraslele lor, să îi încurajeze și să îi împingă de la spate, să fie oleac' mai severi în ceea ce privește învățatul (pentru ca atunci când ești adolescent, ai nevoie de toată

Gelozia

 
gelozie
În articolul de azi m-am gândit să abordez o temă destul de complexă şi ... delicată : gelozia.Unii consideră că nu trebuie să existe acest sentiment într-o relaţie, alţii spun că da. Mă uitam aseară la o emisiune la TV în care era vorba despre o femeie care îşi suspecta bărbatul că o înşală, deşi el nu avea gânduri d-astea. Respectiva femeie a făcut o obsesie din asta şi i s-a întipărit în minte că soţul chiar o înşela.

    Gelozia este bună, dar doar într-o mică măsură. După mine, într-o relaţie trebuie să existe un pic de gelozie. Mi se pare drăguţ atunci când un băiat este gelos, prin asta îmi arată că îi pasă de mine. Nu văd nimic rău în a fi gelos ... până la un anumit punct.

Obsesia - bună sau rea?


    Este o linie destul de subţire între a fi gelos şi a fi posesiv, a deveni obsedat de persoana de lângă de tine. Gelozia ajută la consolidarea relaţiei de cuplu, pe când obsesia nu. Atunci când treci de acea linie, cu greu mai poţi reveni "cu picioarele pe pământ". Devii posesiv atunci când persoana iubită de lângă tine (pentru că, odată ajuns în sfera obsesiei, nu mai este vorba de iubire) nu mai are voie să facă nimic : nu mai are voie să iasă din casă fără ştirea ta, nu mai are voie să vorbească cu alţii, nu are voie să se ducă la muncă (da, ştiu cazuri în care bărbatul nu îşi mai lasă femeia să meargă sa muncească pe motiv că e prea gelos, deşi nu va recunoaşte asta în veci), trebuie să ştii orice pas pe care îl face etc.. Obsesia nu e bună, în orice formă ar fi ea ! 


Gelozia


    O relaţie fără pic de gelozie în ea ... nu există. Oricât am nega că nu suntem geloşi, suntem. Asta dacă ne pasă de persoana de lângă noi. Eu cred că acest sentiment se conturează în timp, e nevoie de câteva luni bune ca să simţi ceva cu adevărat. Orice fel de sentiment legat de relaţie : iubire sau gelozie.

    DEX-ul defineşte gelozia ca fiind :"GELOZÍE, gelozii, s. f. 1. Sentiment chinuitor și obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că ființa iubită îi este necredincioasă. 2. (Rar) Invidie, pizmă. – Din it. gelosia.", dar eu zic că e prea exagerată această "definiţie". Gelozia nu înseamnă să crezi că persoana de lângă tine te înşală, gelozia înseamnă, aşa cum am spus mai devreme, să îţi pese de persoana iubită.

    Hai să luăm ca exemplu o situaţie oarecare ... o relaţie de câteva luni şi un fost iubit care a decis că o vrea înapoi. Tipul încearcă să o recucerească, iubita îţi povesteşte ce i s-a întâmplat, ea neavând niciun gând în a-i răspunde a avansuri si la tot ce încearcă respectivul să facă, este indiferentă. Gândeşte-te, tu, ca băiat ... ce ai simţi ? Ai vrea să îi dai o bere tipului sau ...? Dacă răspunsul la întrebare este NU, atunci da, eşti gelos. Adică îţi pasă.

    Ca o concluzie, iubire fără gelozie nu există. Vreau să aud şi părerile voastre, în privat sau pe blog, oriunde. Sunt deschisă tuturor discuţiilor! 


Facebook page: deyush

Comentarii

  1. Sunt foarte de acod cu tine. Poate la sfarsit cu baiatu din fosta relatia am o alta parere, dar in rest foarte fain. Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poi cand formezi un cuplu cu cineva faci asta pentru ca simti ceva si ca ai uitat pe cel/cea dinainte si esti pregatit sa treci mai departe. Nu sa te trezesti dupa o luna, dupa ce ai investit sentimente etc., ca apare fostul/fosta si incearca o impacare nu cred ca merge asa ceva. Adica o lasi pe persoana de langa tine cu ochi in soare. Nu cred ca poti sa iti construiesti fericirea pe tisteta si dezamagire altuia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic ca gelozia apare atunci cand persoana iubita simte ca perechea sa intrece o anumita limita in discutii si gesturi cu alte persoane si mai ales cand asta se intampla de fata cu ea...Adica nu cred ca o persoana poate fi geloasa pe perechea sa daca aceasta se comporta normal in societate,iar daca in cazul asta o persoana este geloasa atunci nu mai este vorba de sentimentul numit gelozie ci de o boala psihica...iar la faza cu berea data fostului nu mi se pare normal,adica orice persoana care isi iubeste cu adevarat perechea nu va atrage fostul sau fosta in jurul lor pt ca apare frica de a nu o pierde..

    RăspundețiȘtergere
  4. Oarecum buna, oarecum rea.Gelozia este unul dintre dusmanii vietii. In general cu gelozia se strica prietenii, relatii unde la urma iti va parea rau ca le-ai pierdut. Este firesc sa fi gelos, insa unele persoane exagereaza cu ea si sunt privite nu prea bine de cei din jur. Asa ca, daca cineva sufera din gelozie, care se manifesta de cele mai multe ori pe subiectul IUBIRE, cel mai indicat este sa-ti gasesti pe cineva sau, in caz contrar, pe altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos articol, iti dau dreptate !!! Salutare de la Cluj

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Pentru orice greșeală de scriere, sfat, reclamație sau plângere, așteptăm comentarii! Vă mulțumim!

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare către EL

Jocuri cu bile

De ce nu suport manelele?